Hoe kun je het beste laminaat zagen?

Hoe kun je het beste laminaat zagen?

15 april 2019 0 Door Admin

Laminaat zagen

Je kan laminaat zagen met een handzaag of een decoupeerzaag. Wil je professioneler gereedschap gebruiken dan kun je een cirkelzaag of een tafelzaag gebruiken. Voor een eenmalige klus is het niet nodig om dergelijk duur gereedschap aan te schaffen. Aan een handzaag en tevens een goede decoupeerzaag heb je voldoende.

Hulpmiddelen

Voor het bewerken en aftekenen van het laminaat zijn speciale hulpmiddelen. Bijvoorbeeld een laminaatsnijder. Je kunt een laminaatsnijder kopen, maar je kunt ook een dergelijke snijder voor één dag huren. Je bent dan ongeveer 21 euro kwijt. Voor het aftekenen kun je een zwaaihoek, winkelhaak, potlood en een rolmaat gebruiken. Voor het maken van gaten kun je een boormachine of gatenzaag gebruiken.

Zaag met de hand

Als je met de hand gaat zagen, houdt dan het laminaat met de goede kant naar boven en teken het ook aan de bovenkant af. Gebruik bij het zagen een fijn getande zaag. Rechte stukken gaan over het algemeen prima met een handzaag. De wat lastigere stukken kun je beter met een decoupeerzaag doen.

Decoupeerzaag

Zorg er voor dat je een goed zaagje gebruikt. Als je bij een decoupeerzaag een gewoon zaagje gebruikt kan het laminaat gaan splinteren. Je kan in het geval van een gewoon zaagje de goede kant (de bovenkant) van het laminaat naar beneden houden. Maak je niet druk over eventuele kleine splinters aan de zaagkanten die tegen de muur of wand komen. Over deze zaagkant komt een plint of profiel, waardoor je de gekartelde kant van het laminaat niet meer ziet.

Tips:

  • Omdat circa 5 tot 10% van het laminaat zaagverlies is kun je het beste 10% extra laminaat kopen. Laminaat wat je overhebt kun je, als je het niet nodig hebt, binnen bepaalde tijd weer retourneren.
  • Koop als je een decoupeerzaag gaat gebruiken een aantal reserve zaagjes. Omdat het laminaat erg hard is wordt de zaag na verloop van tijd bot. Dit zaagt niet prettig.
  • Als je geen decoupeerzaag hebt kun je er één voor een dag of een aantal dagen huren. Dit kan bij veel verschillende bedrijven.