Vloerverwarming

Laminaat en vloerverwarming

Je kan over vloerverwarming laminaat leggen. Dit geldt voor de meeste laminaat soorten. Het aanleggen van laminaat over vloerverwarming kun je in feite prima zelf doen. Houdt wel rekening met de instructies en richtlijnen.

In feite is een vloerverwarming met laminaat beter dan met radiatoren. De reden waarom dit beter is komt omdat er in het geval van vloerverwarming een relatief lage en gelijkmatige verwarming is. Op deze manier krimpt het laminaat nauwelijks of zet het laminaat nauwelijks uit. Bij verwarming door middel van een radiator zijn er veel temperatuurschommelingen. Op deze manier krimpt het laminaat eerder of zet het eerder uit.

Heb je nog geen vloerverwarming? Je hebt de keuze tussen een elektrisch systeem of een hydrosysteem. Een hydrosysteem is een systeem met buizen. Met een specialist kun je overleggen welk systeem het best is voor de desbetreffende ruimte. Het laminaat kun je het best alleen als bijverwarming gebruiken.

Hoe weet ik of het laminaat geschikt is voor vloerverwarming?

Op de verpakking van het laminaat staat of het laminaat geschikt is omin combinatie met vloerverwarming. Als je een vloerverwarmingssysteem hebt die ook als verkoeling werkt kun je er beter geen laminaat overheen leggen.

Het aanleggen

Schakel de vloerverwarming drie dagen voor het aanleggen van het laminaat uit. Als vochtwering gebruik je onder de vormscherm als het vochtgehalte hoger is dan 1,5%. Bij het leggen van het laminaat dient de vloer op kamertemperatuur te zijn (niet warmer dan 18°C).

De eerste 24 uur na het aanleggen van de laminaatvloer moet de vloerverwarming uitgeschakeld blijven. De eerste week na het plaatsen van de vloer houd je de vloerverwarming op de laagste stand. Daarna kun je de temperatuur stapsgewijs verhogen. Dit in overleg met de leverancier.

Ter informatie:

  • Niet iedere ondervloer is geschikt in combinatie met vloerverwarming
  • Gebruik een ondervloer met een lage warmteweerstand
  • Gebruik de vloerverwarming als bijverwarming en niet als hoofdverwarming
  •  Zorg er voor dat het vloeroppervlak niet warmer wordt dan 28°C (dit kan in sommige gevallen lager zijn)
  • Als je de temperatuur wilt veranderen, doe dit dan altijd geleidelijk
  • Overleg met de leverancier over instructies en richtlijnen