Het berekenen van het aantal vierkante meters

Het berekenen van het aantal vierkante meters

15 april 2019 0 Door Admin

Berekening aantal vierkante meter

In veel gevallen weet je ongeveer hoeveel vierkante meter een bepaalde ruimte is. Wil je het zeker weten of weet je het niet, dan kun je het eenvoudig meten. Je vermenigvuldigd de breedte en de lengte van de ruimte. De uitkomst van die som is het aantal vierkante meter.

Voorbeeld:
Jan Klaassen wil in zijn kamer laminaat leggen. De kamer is 8 meter lang en heeft een breedte van 3 meter. De som is 8m x 3m en heeft als uitkomst 24 vierkante meter (m²).

Heeft de kamer een andere vorm, zoals onderstaand voorbeeld, dan bereken je eerst het oppervlakte van de ruimte als inclusief de hoek. Dit doe je door de lengte te vermenigvuldigen met de breedte. In het geval van onderstaand voorbeeld is dat 90 m².

Wat je vervolgens doet is het berekenen van het oppervlakte van de hoek. Dat is 4,5 meter x 5 meter = 22,5 m². Deze uitkomst trek je van de 90 m² af. Het totaal aantal vierkante meter van de kamer is dus 67,5 m².

Hoeveel vierkante meter laminaat moet ik kopen?

Afgaande op het eerste voorbeeld zou je zeggen dat Jan Klaassen 24 vierkante meter laminaat moet kopen, maar je kunt beter 10% extra laminaat kopen. 5 tot 10% van het laminaat is in veel gevallen zaagverlies. Jan Klaassen kan dus beter 26,4 m² laminaat kopen.

Laminaat wat je overhebt kun je, als je het niet nodig hebt, binnen bepaalde tijd weer retourneren. Je kunt de resterende stukken laminaat ook bewaren om later beschadigde planken te vervangen.