Mechanische ventilatie in huis

Mechanische ventilatie in huis

17 februari 2020 0 Door Admin

Mechanische ventilatie in huis

Je kunt nog zo je best doen om je woning schoon te houden, uiteindelijk komen er altijd vuildeeltjes in de lucht terecht. Belangrijk is dat de lucht in je woning regelmatig ververst wordt. Op deze manier voorkom je dat er een ongezond binnenklimaat ontstaat. Als jij absoluut zeker wilt zijn van frisse lucht in huis, is mechanische ventilatie de beste oplossing. Bijna een kwart van de Nederlanders ervaart gezondheidsklachten als gevolg van onvoldoende frisse lucht! Door een goede mechanische ventilatie in je woning te installeren, zal de luchtkwaliteit toenemen.

Wat houdt mechanische ventilatie in?

Mechanische ventilatie bestaat uit meer dan alleen ventilatieroosters. Bij een mechanisch ventilatiesysteem wordt vervuilde lucht namelijk afgevoerd. Indien je voor een uitgebreid systeem kiest, wordt frisse lucht ook weer op mechanische wijze aangevoerd. Op deze manier blijf je dus verse lucht inademen. Als je voor een warmteterugwin installatie kiest, kunnen er in veel gevallen ook pollen- of fijnstoffilters geïnstalleerd worden. Indien je jouw ventilatiesysteem hiermee laat uitrusten, voorkom je dat er pollen en/of fijnstof in huis komen. Als je allergisch bent voor pollen is dit bijvoorbeeld erg prettig. Belangrijk is wel om vooraf even na te gaan of de WTW-unit die jij op het oog hebt, hiermee uitgerust kan worden.

De installatie van mechanische ventilatie

Wanneer je mechanische ventilatie in huis neemt, begint dit bij de aanschaf van een ventilatiebox. Daarnaast worden er ook andere aanpassingen in de woning gedaan. Zo moeten er bijvoorbeeld ventilatieroosters geplaatst worden. Verstandig is om de mechanische ventilatie door een expert te laten installeren. Zo weet je namelijk zeker dat alles correct gemonteerd en afgesteld wordt. Een mechanisch ventilatiesysteem dat goed is afgesteld dient in principe geen lawaai te maken. Een goede ventilatiebox zal alleen op de hoogste stand iets lawaaiiger zijn. In principe gebruikt men deze stand ook alleen tijdens het koken of douchen.

Het onderhouden van het ventilatiesysteem

Het is verstandig om je ventilatiesysteem voldoende te laten onderhouden. Eens in de twee jaar dient de ventilatiebox schoongemaakt te worden. Verstandig is om het complete systeem één keer in de vijf jaar volledig te laten reinigen. Bij deze complete reiniging komt daadwerkelijk ieder onderdeel van het systeem aan bod.

Heb je een verouderd ventilatiesysteem? Dan kan het een goed idee zijn om een nieuwe mechanische ventilatie te laten installeren. Oudere ventilatieboxen gebruiken namelijk veel meer stroom. Als je voor een nieuwe ventilatiebox kiest, daalt het energieverbruik dus enorm. Daarnaast kan een verouderd systeem ook lawaaiig worden of de lucht minder goed aan- en afzuigen. Vraag jij je af welke mechanische ventilatie het beste bij jou en je woning past? Laat je dan informeren door een expert. Een gespecialiseerd bedrijf kan je het beste uitleggen wat de voordelen van ieder systeem zijn en welke unit het beste bij jouw woning past.