Ondervloer

Laminaat leggen ondervloer

Bij nieuwbouwprojecten zit er vaak nog vocht in het beton. Een ondervloer is nodig om te voorkomen dat vocht naar boven komt. Er zijn verschillende soorten ondervloeren met verschillende voor- en nadelen. Je moet eerst bepalen aan welke eisen de ondervloer moet voldoen. Hieronder staan een aantal punten die kunnen helpen met het bepalen van de juiste ondervloer.

  • Is de ondervloer vochtwerend?
  • Heeft de ondervloer een voldoende egaliserend vermogen?
  • Hoe hoog is het contactgeluid?
  • Welke ondervloer moet je gebruiken bij vloerverwarming
  • Vochtweren
  • Op de meeste verpakkingen wordt aangegeven of het materiaal vochtwerend is. Dit is echter niet voldoende. De dikte van de folie is heel belangrijk. De LDPE folie moet minimaal 0.15 mm zijn en de PP/PET folie moet minimaal 0.015 mm zijn.

Egaliserend vermogen

Het egaliserende vermogen van een ondervloer is ook belangrijk. Je kan het beste kiezen voor een ondervloer die bestaat uit zacht materiaal met een minimale dikte van 5mm. De densiteit (dichtheid) van de vloer moet minimaal 20 kg/m3 zijn. De densiteit van de vloer kun je op de verpakking vinden. Op deze manier krijgt de laminaatvloer een egaal karakter.

Geluid

In bovenwoningen en appartementen is een contactgeluidverbetering van 10 dB verplicht. Je moet daarom ook controleren of op de verpakking een gele TNO label vermeld staat.

Vloerverwarming

Het is belangrijk dat je de geschikte ondervloer kiest wanneer je vloerverwarming hebt. Het moet niet zo zijn dat de ondervloer gaat smelten door de warmte. De ondervloer moet een hoog smeltpunt hebben en de warmtegeleiding moet ook goed zijn. We raden je daarom ook een opencellige of een geperforeerde ondervloer aan.