Hoe kies je de beste vloer uit?

Hoe kies je de beste vloer uit?

22 februari 2021 0 Door Admin

Je hebt een nieuwe woning of je gaat je woning een update geven. De meubels en de stijl die je de nieuwe inrichting wil geven heb je al voor ogen, maar dan kom je aan bij de vloer. Een lastige klus, want de keuze voor de vloer is ook afhankelijk van de ruimte waarin je de vloer gaat plaatsen. Zo kies je in je slaapkamer wellicht voor een andere vloer dan in de badkamer.

Om een goede keuze te kunnen maken, moet je eerst een overzicht hebben van welke vloeren er allemaal zijn en wat de voor- en nadelen zijn. In dit artikel leggen we het je allemaal haarfijn uit. 

Tegelvloeren

Tegelvloer zijn ideaal voor ruimtes met sanitaire voorzieningen en keukens. Echter kun je deze look ook goed toepassen in je woonkamer, mits het bij de stijl van je inrichting past. Het voordeel van tegels is dat ze goed tegen een stootje kunnen en vrijwel geen waterschade kunnen oplopen. Dit is ook de reden dat tegels vaak geplaatst worden in ruimtes met sanitaire voorzieningen. Een tegelvloer is ook vrij gemakkelijk schoon te maken en uitermate geschikt wanneer je vloerverwarming wil plaatsen. Echter heeft een tegelvloer ook nadelen: zo zijn de voegen tussen de tegels vaak wat lastig schoon te maken. Daarnaast zie je vuil ook sneller liggen op een tegelvloer.

Houten Vloeren

Houten vloeren kom je vaak tegen in wat oudere huizen. Maar ook in nieuwe huizen kunnen houten vloeren uitstekend geplaatst worden. Ze zorgen namelijk voor een mooie retro look, waar veel mensen van houden. Zo kun je een mooie moderne stijl combineren met een wat meer klassieke vloer. Echter heeft deze mooie vloer ook nadelen. Zo is een houten vloer niet goed bestand tegen water en minder geschikt in combinatie met vloerverwarming. Heb je geen behoefte aan een vloerverwarming? Dan is een houten vloer een prima en stijlvolle keuze.

Laminaatvloeren 

Een laminaatvloer lijkt erg veel op een houten vloer. Het heeft als voordeel dat het relatief goedkoop is ten opzichte van de andere vloeren. De relatief lage prijs valt ook terug te zien in de levensduur van dit product. Zo gaat laminaat vaak wat minder lang mee dan de andere vloeren, omdat het nogal slecht tegen stootjes kan. Laat je een wat zwaarder item vallen op een laminaatvloer? Dan zie je dit gelijk terug in de vorm van een deuk.

Gietvloeren

Gietvloeren zijn in verschillende soorten verkrijgbaar, waardoor je dus voldoende keuze hebt om iets te vinden dat past bij de stijl van je woning. Daarnaast is een gietvloer erg stevig en kan het zowel over een bestaande vloer heen gegoten worden, als dienen als enige vloer. Een hele hoop voordelen dus, maar zijn er ook nadelen? Ja, net zoals bij tegelvloeren zijn gietvloeren wat hoger in de prijs. De meest populaire gietvloeren, de polyurethaan en epoxy vloeren, zijn in prijs ongeveer vergelijkbaar aan een tegelvloer. Het voordeel van de gietvloer ten opzichte van een tegelvloer is dat het over het algemeen net wat makkelijker is schoon te maken. Zo heb je bij een gietvloer geen last van moeilijk te reinigen voegen.