Bruikbare tips die het makkelijker maken om laminaat te leggen

Bruikbare tips die het makkelijker maken om laminaat te leggen

30 maart 2019 0 Door Admin

Laminaat leggen tips

Veel mensen kiezen voor een laminaten vloer omdat het goedkoop is en het op een houten vloer lijkt. Je bent ook snel klaar als je weet hoe je het laminaat moet leggen. We hebben een aantal tips onder elkaar gezet die jou kunnen helpen bij het leggen van laminaat.

Soort laminaat

Zoals je weet kun je laminaat in verschillende kleuren en kwaliteit krijgen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kan kiezen voor een traditionele look of juist voor een moderne. De kwaliteit van het laminaat wordt vaak in nummers uitgedrukt. Ze zijn genummerd van 21 tot 33. Hoe hoger het nummer des te beter de kwaliteit van het laminaat . Voor een laminaatvloer in huis hoef je nummer 33 niet te hebben. Je hebt aan een nummer 25 al ruim voldoende. De laminaatnummers boven de 30 worden veelal gebruikt voor intensief gebruik.

Zaagverlies

Als je laminaat koopt is het verstandig dat je extra koopt dan je had berekend. Dit vanwege mogelijk zaagverlies. In de meeste gevallen kun je het laminaat wat (ongeopend) overblijft terugbrengen naar de winkel. Je kan de overgebleven planken ook bewaren. Deze kun je gebruiken ter vervanging van beschadigde stukken laminaat.

Acclimatiseren

Het is raadzaam om het laminaat minimaal twee dagen te laten wennen aan de luchtvochtigheid en de temperatuur in de ruimte waar het gelegd wordt. Sommige mensen leggen het laminaat niet recht op de grond tijdens de acclimatisering. Op deze manier heb je kans dat het laminaat kromtrekt.

Ondergrond

Het is belangrijk dat de ondergrond goed is voordat je begint met het leggen van laminaat. Loop de ondergrond na of het egaal en schoon is. Je kan oneffenheden in je vloer krijgen als dit niet controleert.

Legrichting

Je kan het laminaat in de breedte- en de lengterichting leggen. Als je het laminaat in de breedterichting legt, lijkt de kamer breed en kort. Als je de laminaten in de lengterichting legt, lijkt de kamer smal en lang.

Ruimte tussen muur en het laminaat

Zorg er voor dat het laminaat niet direct tegen de muur wordt gelegd. Houdt een afstand van 1 centimeter door middel van een afstandblokje. Een tussenruimte van langer dan 1 centimeter is niet aan te raden. In zo’n geval wordt het lastig om de naden weg te werken. De reden waarom er een soort van tussenruimte moet zijn, is omdat het laminaat kan gaan werken (uitzetten). Gebruik je niet zo’n tussenruimte, dan kan het laminaat bol gaan staan.