Energiezuinig klussen

Energiezuinig klussen

27 mei 2020 0 Door Admin

Energiezuinig klussen

Het is zo makkelijk; een houten plankje, even met de boormachine een gaatje erin boren. Het is handig en snel met een decoupeerzaag inkorten. Echter al die kilowatturen die u tijdens het doe-het-zelven verbruikt ziet u wel terug op de energierekening. En vaak is dat toch al zo’n enorme kostenpost dat u uzelf afvraagt of de rekening niet wat minder kan. En die rekening kan minder.

Ambachtelijk

Juist met houtbewerken is er nog steeds van dat oude handgereedschap in de handel te verkrijgen. En vaak werkt dat nog netter ook. Zo gaat een plank inkorten met een handzaag het netste, een gat boren met een booromslag in zacht hout beter dan met de machine omdat het toerental lager is. En gereedschap zoals een elektrische schaaf is zelden nodig, een schaaf zonder elektrische aandrijving doet het net zo mooi en netjes. Met een schuurmachine schuren de meeste mensen teveel.

Terwijl het alleen maar licht opgeschuurd moet worden, schuurt een machine een laagje eraf. Bij een bandschuurmachine kan dat zelfs een hele millimeter zijn wat eraf gaat. Schuren met de hand is niet alleen maar energiezuiniger, maar dus ook wel eens beter. Als u iets op die ambachtelijke wijze gemaakt heeft, dan heeft u vaker meer eer van uw werk. Dat is een leuk extra voordeeltje van energiezuinig klussen.

Lastiger is energiezuinig klussen met metalen vergeleken met houtbewerking. Maar toch; soms pakt een doe-het-zelver een kleine slijptol voor iets wat ook met een vijl kan. Daarentegen is energiezuinig lassen onmogelijk, dan zal het ouderwets geklonken moet worden, maar is dat materiaal nog wel te verkrijgen? Waarschijnlijk niet meer bij de bouwmarkt. Al met al; door energiezuinig te klussen in en om het huis moet u een lagere energierekening krijgen. Ieder kilowattuur wat u niet verbruikt hoeft u niet te betalen.

Direct een lagere energierekening

Bij besparen op energie heeft u voordeel op termijn. Direct een lagere energierekening kan door het vergelijken van energieleveranciers. Dit kan oplopen tot honderden euro’s per jaar. Vergelijk energie en bespaar op de energierekening wanneer u tezamen met de besparingstips met klussen in en om het huis rekening houdt.